Orkidéhuset

Orkidé. Foto.

Orkidéhuset har tropiskt klimat med temperatur mellan 20 och 26 grader. Luftfuktighet är minst 70 procent.

En öppen vattenyta, rinnande vatten och automatisk luftbefuktning skapar lämplig miljö för orkidéer från tropiska regnskogar.

Det finns omkring 20 000 olika vildväxande orkidéarter i hela världen, de allra flesta i tropikerna. Där växer de oftast som epifyter. Det betyder att de sitter fästa med sina rötter vid barken på grenarna av olika träd.

Brudorkidé (Phalaenopsis)

De vilda arterna hör ursprungligen hemma i indomalajiska regnskogen. Det vetenskapliga namnet Phalaenopsis betyder nattfjäril.

Många nya sorter har tagits fram för prydnadsodling. Just olika sorter av brudblommans hybrider är lätta att odla hemma.

På en ljus växtplats, skyddad för brännande sol och med regelbunden gödsling kan en brudblomma blomma i flera månader på året.

Cattleya (Cattleya)

Cattleya hör till de allra vackraste orkidéerna. Det finns cirka 45 vildväxande arter i tropiska Amerika.

De flesta växer uppe i trädkronorna som epifyter. Förstörelse av växtplatserna, bland annat för anläggning av kaffeplantager samt insamlingar i naturen har gjort många arter utrotningshotade.

Stort arbete har lagts på att korsa fram sorter lämpliga för krukodling. Idag finns flera hundra odlingsvärda hybrider med praktfulla, doftande blommor.

Botans vackra rosencattleyor, Cattleya bowringiana från Guatemala blommar i oktober-november.