Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kryddpepparhuset

Närbild på en blå blomma från pockeholz. Foto
Pockenholz Guaiacum officinale

 

I Kryddpepparhuset växer arter från tropiska Amerika. Luften är varm och fuktig, året om.  

Piprankor (Aristolochia) och passionsblommor (Passiflora) klättrar längs väggarna och frangipani (Plumeria rubra) fyller huset med väldoft emellanåt. Här finns även mindre samlingar av epifytiska tillandsior (Tillandsia) och begonior (Begonia).

Till träden i huset hör taggannona (Annona muricata), barbadoskörsbär (Malpighia glabra), pockenholz (Guaiacum officinalis) och så kryddpeppar (Pimenta dioica) förstås. 

test

Kryddpeppar

Kryddpeppar (Pimenta dioica) växer i Mexiko, Centralamerika och på de västindiska öarna.

Trädets blad har en behaglig doft av nejlikolja, men det är de omogna, torkade frukterna som är kryddan. Kanske i kalopsen, i sillinläggningar, kroppkakor eller till lutfisken?

Trots växtens namn har den ingen anknytning till vare sig svart- eller vitpeppar, utan tillhör familjen myrtenväxter. Den är släkt med kryddnejlika (Syzygium aromaticum), vilket man kan känna på doften, den innehåller samma nejlikolja.