Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Krydd- och medicinalträdgården

vy över krydd- och medicinalkvarteret

I kvarteret finns allt från smakgivande kryddväxter till kurerande läkeväxter. Här odlas dödligt farliga giftväxter, dagliga kökskryddor och trolldomsväxter. Men också aktuella medicinalväxter och växter som traditionellt använts för att bota olika sjukdomar och åkommor. 

Förr hade alla läkemedel ett naturligt ursprung. Många av växterna bär artepitetet officinalis eller officinarum, vilket berättar att det är växter som används i officinen, det vill säga apotekslokalen. Exempel är bergpion Paeonia officinalis, läkemalva Althaea officinalis och alruna Mandragora officinarum.

Fortfarande kommer ungefär 40% av alla receptbelagda läkemedel från växter, även om de flesta idag tillverkas på syntetisk väg. Mängden aktiva substanser kan då kontrolleras exakt. Digoxin som används i behandling mot hjärtsvikt och oregelbunden hjärtrytm utvanns exempelvis först ur fingerborgsblomma (Digitalis purpurea). Smärtlindrande morfin framställs däremot fortfarande från opievallmo (Papaver somniferum). 

Bland medicinalväxterna finns växter som använts inom den gamla signaturläran. Enligt den har växterna en verkan som överensstämmer med växtens utseende, alltså "lika botar lika". Den gula växtsaften hos skelört (Chelidonium majus) skulle därför vara ett bra medel mot gulsot. Lungörtens (Pulmonaria officinalis) fläckiga blad som påminner om en genomskuren lunga skulle bota lungsjukdomar.

Gnugga och lukta gärna på växterna, men smaka inte!

 

blommande alruna

Alruna

Alruna, Mandragora officinarum, är en av de växter som är omgärdad av mest vidskepelse. Den kraftiga roten antar ofta en människoliknande form och har ansetts vara ett levande väsen. Roten kunde bäras som amulett som skyddade mot trolldom och onda krafter. Men att gräva upp roten var förenat med livsfara! När den drogs upp gav den till ett sådant högt skrik att den som hörde det föll ned död.

Alrunan är samma "mandragora" som omnämns i böckerna om Harry Potter av J K Rowling, där eleverna måste ta på sig hörselskydd när de ska omplantera växten.

Roten innehåller olika giftiga alkaloider med starka fysiologiska verkningar och alruna har har använts både som smärtstillande medel vid operationer och som afrodisiakum. Alruna hör till potatisväxterna (Solanaceae) och kommer ursprungligen från Medelhavsområdet.

gammal avbildning av människoliknande alrunerötter
Medeltida avbildning av alruna