Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Orangeriet

Orangeriet. Foto.

 

Orangeriet byggdes 1864 som övervintringshus för frostkänsliga växter, till exempel "orangeträd" (apelsinträd). Det är ett torrt och svalt hus med temperatur mellan 12 och 25 grader och med stor dygns- och årstidsvariation.

Här trivs fortfarande citrusväxter och de gör sällskap med kamelior, trädtomat (Solanum betaceum) och manilahampa (Musa textilis), till exempel. 

Dvärgpalmen (Chamaerops humilis) och "liljeträdet" (Dasylirion acrotrichum) är båda mer än hundraåriga klenoder.

palm i stämningsfullt ljus. Foto

Dvärgpalm

Dvärgpalm (Chamaerops humilis) växer vild i västra och centrala Medelhavsområdet. Den och kretensk dadelpalm (Phoenix theophrasti) är de enda vilda palmarterna i Europa.

Om dvärgpalmen odlas kan den bli några meter hög, men annars ser man den som knähöga, täta kuddar. Den har styva solfjäderformade blad från färgerna gröngul till silverblå och stammen är hårig.

Bladfibrer från palmen har förr använts som stoppning i möbler under beteckningen krollsplint.