Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Palmhuset

Barn vid kakaoträd och konjak-knölkalla. Foto
Konjak-knölkalla (Amorphophallus konjac) och frukter av kakao (Theobroma cacao) lockar besökare

 

Palmhuset är det största och högsta huset. Här råder tropiskt klimat med temperaturer mellan 22 och 30 grader och mycket hög luftfuktighet, 75-90%. 

Här finns regnskogens alla skikt: skuggtåliga marktäckare, klättrande lianer, trädlevande epifyter och höga träd.  

Bland träden utmärker sig brödfrukt (Artocarpus altilis), kakao (Theobroma cacao), karambola (Averrhoa carambola), kapok (Ceiba pentandra) och tuggummiträd (Manilkara zapota). De stora gamla kottepalmerna imponerar. 

Bland växterna trivs trefärgad pilgiftsgroda (Epipedobates tricolor). De är svåra att se, men hörs desto tydligare.  

Kottepalm sedd underifrån. Foto

Kottepalm

Kottepalmer hör till de nakenfröiga växterna och de har funnits på Jorden i 300 miljoner år. Med andra ord så fanns de innan, under och efter dinosauriernas tid! 

De två största kottepalmerna i Palmhuset är av arten Cycas zeylanica. Det är en utrotningshotad art som enbart växer på Sri Lanka, och på ögrupperna Andamanerna och Nikobarerna, väster om Thailands kust.

Det ena exemplaret är en hane, med halvmeterstora kottar i toppen, och det andra är en hona, ibland med plommonstora nakna frön. 

De båda planterades i växthusen när trädgården var ung, på 1860-talet.