Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Prydnadsväxter - tillfälligt avstängt pga växthusrenoveringen

fält med olikfärgade blommor

I prydnadsväxtkvarteret finns många arter och sorter av trädgårdsväxter. Fokus ligger på intressanta och dekorativa växter. Det är därför en bra plats att samla idéer till den egna trädgården eller balkongen!

Kvarteret är uppdelat i perenna fleråriga växter (perenner) och ettåriga sommarblommor (annueller). Varje år sedan 1997 utser svenska yrkesodlare en särskild odlingsvärd trädgårdsväxt till "Årets perenn", och här finns alla samlade. De ettåriga utplanteringsväxterna utgör en färgrik palett av olika sorter av sommarblommor, vanliga och ovanliga, och flera helt nya för säsongen. Vissa är egentligen fleråriga, som på grund av klimatet odlas som ettåriga på våra breddgrader.

Prydnadskvarteren hyser också en samling av vilda arter och förädlade sorter av pelargoner och fuchsior, som frodas ute under sommarmånaderna men måste grävas upp och övervintra frostfritt.

Pelargoner

mängder av små blommor och blad
Åbroddspelargon

Det finns närmare 300 vilda arter av pelargoner. De flesta kommer från Sydafrika, och det är också därifrån de första pelargonerna kom till Europa i samband med att européerna hittade sjövägen till Indien runt Kaphalvön.

Åbroddspelargon (Pelargonium abrotanifolium) samlades av linnélärjungen Carl Peter Thunberg under en av hans resor i dåvarande Kapkolonin på 1770-talet. Till skillnad från moderna sorter har åbroddspelargonen ganska små blad och en mängd små blommor.

Pelargoner utsöndrar eteriska oljor från små körtelhår på bladen. Den moderna sorten 'Torento' luktar coca-cola!

pelargon med stora blad och enstaka rosa blommor
Doftpelargonen 'Torento'