Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vad visar växtskyltarna?

I botaniska trädgården har alla växter en skylt som berättar vad växten heter, vilken familj den tillhör och varifrån den kommer.

växtskylt på plats ute i trädgården

Växterna har olika namn på olika språk, och ofta har de även flera namn på samma språk. Det vetenskapliga namnet däremot kan användas av alla människor i hela världen och då vet vi att vi talar om samma art.

En arts vetenskapliga namn består av två ord. Det första ordet är släktnamnet och det andra ordet är artepitetet. Liten blåklocka har även kallats bland annat vanlig blåklocka, bjälla eller småklocka på svenska och harebell eller Scottish bluebell på engelska, men det vetenskapliga namnet skrivs alltid Campanula rotundifolia.

foto av grön växtskylt med text som visar namn, växtfamilj, utbredningsområde

När det gäller kulturväxter som vi människor förädlat eller korsat fram, är det sorten och inte arten som är den grundläggande enheten. En sort är en växt som har särskilda egenskaper som är enhetliga och stabila och som behålls när växten förökas på lämpligt sätt. Sortnamnet anges med enkla anföringstecken. Det finns exempelvis en sort av blåklocka som odlas för sina vita blommors skull som heter ’Alba’. Namnet anges då Campanula rotundifolia ’Alba’.

Kulturväxterna delas ofta in i ytterligare grupper. Exempelvis finns det många olika sorter av både blomkål och vitkål. Alla tillhör samma art, Brassica oleracea, eller kål på svenska, men arten delas in i så kallade Grupper, där Brassica oleracea Botrytis-Gruppen omfattar blomkålssorterna, och Brassica oleracea Alba-Gruppen rymmer alla vitkålssorterna. Även grönkål, broccoli, spetskål, rödkål, brysselkål med flera ingår i arten kål men utgör olika Grupper.

Den som vill fördjupa sig ännu mer i växternas namnsättning kan hitta mer information i listan med förklaringar av ord och företeelser på Svensk kulturväxtdatabas hemsida här.