Pergolan
Klätterväxter och lianer har sin egen plats i pergolan. Den löper i en båge runt Agardhsdammen och vallen i norra delen av trädgården. Ett antal växtfamiljer har valts ut och här kan man se hur olika släkten och arter inom familjerna bär sig åt för att ta sig upp i ljuset. Klätterväxterna använder sig av olika organ, exempelvis klängen eller häftskivor, för att komma högre upp. En del tar hjälp av sina taggar för att haka sig fast när de växer. Många använder sig av stammen och skotten och slingrar sig upp runt ett stöd, som i det vilda är en annan växt. Förvedade fleråriga klätterväxter kallas även lianer.
Klätterrosorna (tillhör släktet Rosa) har fått den soligaste delen. En fortsatt vandring genom pergolans behagliga skugga visar bland annat en samling vilda arter av klematis (Clematis) från olika kontinenter.
Under våren, före lövsprickningen och innan klätterväxterna sätter fart, lyser pergolan upp av mängder av narcisser i vitt, gult och orange.
Narcisser
Påskliljor, pingstliljor och tazetter hör alla till släktet Narcissus som främst växer kring Medelhavet. Där arterna överlappar förekommer naturliga hybrider. Exempelvis är stjärnnarciss (N. x incomparabilis) en hybrid mellan påsklilja (N. pseudonarcissus) och pingstlilja (N. poeticus).
Narcisser togs tidigt i odling. I Sverige odlades påskliljor och pingstliljor troligen redan på 1500-talet. Medveten förädling tog fart i mitten av 1800-talet. Efter det har antalet olika narcisser närmast exploderat och idag finns över 32000 registrerade sorter. För att hålla reda på alla delar man in dem i 13 grupper, eller sortklasser, efter utseende och härstamning. I april och maj kan man beskåda de olika narcisserna i pergolan och hitta sin favorit!