Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Växter året runt

Hela året finns det något vackert och intressant att titta på i Botaniska trädgården. När blomningen är sparsam kan det i stället finnas vackra frukter, färgsprakande eller doftande bladverk och intressanta silhuetter att upptäcka.

Trädgrenar fulla med hängen i solsken

Januari

I januari blommar de tidigaste träden på bar kvist, exempelvis olika arter av hassel (Corylus) och trollhassel (Hamamelis). Även flera av julrosorna (Helleborus) blommar i skuggpartiet. Den halvparasitiska misteln (Viscum album) växer på flera träd och har vackra vita bär. 

närbild av blomman hos en julros

Februari

I februari börjar ännu fler julrosor (Helleborus) blomma i skuggpartiet i nordvästra trädgården. I stenpartiet kan man hitta arter av snödroppar (Galanthus) och tibast (Daphne). Kejsarolvon (Viburnum farreri) och hybridkejsarolvon (V. x bodnantense) blommar med väldoftande ljusrosa blommor på bar kvist på flera platser.

solbelyst gräsmatta med krokusar och i bakgrunden tjocka trädstammar

Mars

I mars börjar växterna i stenpartiet vakna till liv och tidiga bräckor (Saxifraga) och krokusar (Crocus) börjar blomma. I systematiska kvarteret finns också några tidigt blommande växter som exempelvis vårljung (Erica carnea). Mot slutet av mars börjar gräsmattorna bli blå av vårstjärnor (Scilla).

närbild av blommande narcisser med blå himmel och nakna grenar i bakgrunden

April

Många vårblommor och lökar har slagit ut. Även en del buskar och träd blommar nu, exempelvis tidiga Rhododendron och Magnolia. I början av månaden kan man njuta av vårstjärnor (Scilla) i gräsmattorna. I pergolan börjar narcisserna (Narcissus) blomma och de olika sorterna avlöser varandra.

tusentals tulpaner i olika färger med träd med nakna grenar i fjärran

Maj

Nu finns mycket att se på många platser i trädgården. Det blommar vackert i stenpartiet och i skuggpartiet har pionerna slagit ut i grönskan. Flera spännande träd blommar, däribland näsduksträd (Davidia involucrata) och judasträd (Cercis siliquastrum). Tulpanerna bjuder på massblomning.

nära vy över ena sidan av dammen med flytande blad och blommande näckrosor

Juni

I juni blommar det i trädgårdens alla olika områden, och ängarna är särskilt vackra nu. I början av månaden når Rhododendron-blomningen sin höjdpunkt. Rosorna (Rosa) blommar och röda näckrosor (Nymphaea alba f. rosea) och andra näckrosor finns i två av dammarna. Under andra halvan av juni blommar tulpanträdet (Liriodendron tulipifera). 

blomsterbädd med fält av blommor i olika färger

Juli

Nu är det högsäsong i prydnadsväxtkvarteren och paradrabatterna i de centrala delarna av trädgården, men det blommar för fullt överallt. Tillväxten i nyttoväxtkvarteret har tagit ordentlig fart. Likaså kanarieväxterna, pelargonerna och växterna i urnor som alla kommit ut efter vinterförvaring och nu frodas ute i den friska luften. Mot slutet av juli har hortensiorna börjat blomma.

lustigt formad flerfärgad turbanpumpa

Augusti

Det blommar i alla områden. Sommarblommorna står på sin höjdpunkt samtidigt som dahliorna påbörjat sin långa blomningsperiod. I nyttoväxtkvarteret finns många mognande grönsaker, sädesslag och andra nyttoväxter att se på. Hortensiorna (Hydrangea) intill gamla botaniska museet prunkar. Centralt i trädgården blommar de över 160 år gamla katalporna (Catalpa).

stor röd kotteliknande frukt på träd

September

Blomningen är fortfarande igång på många håll i trädgården. Dahliorna (Dahlia) blommar för fullt. Nyttoväxtkvarteret bjuder på mycket intressant. Träden visar upp intressanta frukter, exempelvis junimagnolian (Magnolia obovata). I gräsmattorna blommar tidlösa (Colchicum autumnale) och höstkrokus (Crocus speciosus).

närbild av fransblommig dahlia som skiftar i rosa och ljusgult

Oktober

Dahliorna (Dahlia) fortsätter sin blomning fram till frosten, och även många andra växter i bland annat klonarkivet, systematiska och prydnadsväxtkvarteren. Många träd och buskar får höstfärger. Katsurorna (Cercidiphyllum japonicum) får gula blad som doftar sockervadd.

breda röda taggar på gren av ros

November

Början av månaden kan bjuda på vackra höstfärger. En del växter fortsätter sin höstblomning en bit in i november, däribland höstaster (Symphyotrichum) i klonarkivet. Enstaka växter påbörjar den, exempelvis doftande hybridkejsarolvon (Viburnum x bodnantense). När bladen faller framträder strukturer, silhuetter och former. 

lila runda små bär som sitter tätt på kal buske i solbelyst snö

December

Som namnet antyder börjar några av julrosorna sin blomning nu. Många växter visar upp vackra fröställningar eller bär, exempelvis buskar av glasbär (Callicarpa) med violetta bär. I trädgården finns många olika arter av städsegröna barrträd som framträder extra tydligt så här års.