Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Klonarkivet

klonarkivet i full blomning en sensommardag

I klonarkivet odlas sorter av trädgårdsväxter som valts ut efter bestämda kriterier och som ska bevaras för framtiden.

Botaniska trädgården är värd för ett så kallat lokalt klonarkiv av prydnadsväxter. Det betyder att växterna som odlas utgör en säkerhetskopia av de växter som odlas i Nationella genbanken vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp. Växterna är en del av vårt gemensamma kulturarv. Samtidigt representerar de en genetisk variation som kan visa sig vara viktig när man ska ta fram nya sorter med önskvärda egenskaper i framtiden.

Läs mer om bevarandet av trädgårdsväxter på Nationella genbankens hemsida.

 

regnvåt växtskylt med text

Skylten berättar

Klonarkivsväxterna har samlats in från många olika platser. På skyltarna kan man läsa var en viss växt har funnits i odling och hur långt tillbaka man är säker på att den funnits i odling just där. Den här fjällkåpan kommer exempelvis från en trädgård i Hurva där den funnits i odling åtminstone sedan tidigt 1940-tal.