Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Victoriahuset

Blomma och blad av vitkorianäckros.foto
Sydlig jättenäckros (Victoria cruziana)

 

Huset har fått sitt namn efter den sydliga jättenäckrosen (Victoria cruziana), vilken i sin tur fått sitt namn efter drottning Victoria av Storbritannien och Irland (1819-1901). Den har imponerande stora blommor och blad. De sistnämnda kan bli 2,5 meter i diameter och bära ca 70 kg! Blomningen är ett skådespel som äger rum nattetid. Varje blomma är utslagen två nätter, den första natten är blomman vit och under den andra har den ändrat färg till rosa. Färgskiftningen talar om för de pollinerande skalbaggarna att nu är befruktningen klar.  

I Victoriahuset växer också många tropiska kulturväxter, till exempel banan (Musa cv.), äkta kanel (Cinnamomum verum), kalebassträd (Crescentia cujete), ris (Oryza sativa cv.) och sockerrör (Saccharum officinarum).

De insektsätande kannrankorna (Nepenthes cv.) är populära. De hänger från taket och lockar till sig myror och små flugor. 

Victoriahuset har tropiskt klimat, temperaturen varierar mellan 23 och 26 grader och luftfuktigheten är hög.

 

Barbadinfrukt. foto

Barbadin

Barbadin (Passiflora quadrangularis) växer naturligt i tropiska Amerika och är den art i passionsfruktssläktet som har de största frukterna. De kan bli 30 cm långa!

Både den saftiga fruktväggen och fröna med sitt geléartade fröhylle är ätliga. De smakar likt vår vanliga passionsfrukt (P. edulis) men utan den skarpa syrligheten. Av frukten gör man juice, drinkar och glass.

När barbadinen blommar fylls hela Victoriahuset med väldoft. Blomman är en avancerad konstruktion i syfte att locka till sig pollinerande insekter, främst bin. 

Närbild på blomma av barbadin.foto
Barbadin i blom