Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Växter utomhus

Botaniska trädgården sträcker sig över en yta på 8 hektar. Ute på friland i trädgården finns tusentals olika arter och sorter.

Trädgården är uppdelad i olika kvarter och planteringar, till exempel:

Stenpartiet

Med stenar skapar man ett otal miljöer som skiljer sig till exempel beträffande temperatur och solexponering, temperatur och jordmån. Gemensamt är den goda dräneringen, så höjdskillnaderna är inte bara till för kvarterets utseende. De flesta av växterna kommer från bergsområden och är lågvuxna och tåliga, men många mår bäst med granristäckning under vintern.

Krydd- och medicinalträdgården – mångtusenåriga traditionsbärare

Till kvarteret har det gjorts ett strängt urval av växter från olika grupper. Här finns dödligt farliga giftväxter, dagliga kökskryddor, trolldomsväxter, aktuella medicinalväxter samt arter som på grund av sitt utseende har använts för att bota sjukdomar (signaturläran). Besökaren får gärna gnugga och lukta men inte smaka.

Köksträdgården – till glädje och gagn

Det är dessvärre ett faktum att många inte vet hur potatis ser ut ovan jord. Gagnväxtkvarteret vill råda bot mot detta och visar de vanligaste köksväxterna, sädesslagen, ekonomiskt viktiga grödor från tempererade länder samt några vallväxter. I en rabatt hittar man bl a färg- och spånadsväxter och några gammaldags köksväxter.

Det är inte tillåtet för besökare att plocka grönsaker eftersom det är viktigt för dagis och skolor att lära sig hur olika grödor ser ut och hur de odlas i alla stadier av utvecklingen.

Systematiska kvarteret – sträng vetenskap

I Linnés anda är 1350 växter ordnade efter inbördes släktskap. Sexualsystemet var revolutionerande år 1735 men är sedan länge ersatt av naturliga system. ”Systemet” används i högre undervisning och av dem som vill överblicka växtvärlden eller få namn på en blomma.

Prydnadsväxter – ögonfägnad

I prydnadskvarteren finns moderna sorter av våra vanligaste trädgårdsväxter. Många besökare har papper och penna med sig för att samla idéer till den egna trädgården. Kvarteret är uppdelat i fleråriga och ettåriga sorter.

Träd och buskar – rakryggade aristokrater och krokiga underhuggare

Trädgårdens ålder och Skånes milda klimat gör det värt att studera träd och buskar i Lund. Man måste ha god tid på sig men får i gengäld stort utbyte. Här växter representanter för mer än 200 släkten, mogna träd och buskar, fortfarande ordnade efter J. G. Agardhs utvecklingslära.

Kontakt Botaniska trädgården

Telefon: +46 46-222 73 20
E-post: botan [at] botan [dot] lu [dot] se

Öppettider

Botaniska trädgården har öppet året runt.

16 sept–14 maj:
Klockan 06:00–20:00

15 maj–15 september:
Klockan 06:00–21:30

För aktuella öppettider i växthus, butik och kafé klicka här.