Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Växter utomhus

Botaniska trädgården sträcker sig över en yta på 8 hektar. Ute på friland finns många olika växtsamlingar uppdelade i områden.

frodig vy med ormbunkar och örter i förgrunden, blommande rhododendron i bakgrunden och vattenblänk

Botaniska trädgården har legat på sin nuvarande plats sedan 1860-talet. Nu liksom då är trädgården indelad i olika områden som var och ett visar upp en bit av växtvärldens enorma mångfald. Exempelvis kan man i stenpartiet studera växter som har anpassat sig till ett liv i bergsområden. Växterna i krydd- och medicinalkvarteret har i stället det gemensamt att de innehåller substanser som förhöjer smakupplevelsen eller har en fysiologisk verkan på kroppen. I menyn kan du välja att läsa mer om några av områdena.

Växterna i trädgården kommer från hela världen och representerar både vilda arter och växter med kulturursprung. De senare är växter som har uppstått genom odling och växtförädling. Gemensamt för de flesta är att de trivs i ett tempererat klimat. Några av växtsamlingarna flyttas eller planteras ut under sommarmånaderna och grävs upp och flyttas in igen när det blir kallare ute.

 

 

Öppettider

Botaniska trädgården har öppet året runt.

16 sept–14 maj:
Klockan 06:00–20:00

15 maj–15 september:
Klockan 06:00–21:30

För aktuella öppettider i växthus, butik och kafé klicka här.