Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Urnor och krukor

exotiska blommande träd i trätunnor och mindre växter i krukor bakom
Änglatrumpeter (Brugmansia) med agapantus (Agapanthus) i bakgrunden

Speciellt för Botaniska trädgården är alla stora urnor och krukor som finns utplacerade runtom i trädgården sommartid. Växterna som står i dem kommer mestadels från tropiska och subtropiska områden.

Flera av växterna är både gamla och stora och många av dem bjuder på fantastisk blomning när de får komma ut i friska luften på sommaren. På hösten måste de flyttas in i uppvärmda växthus för övervintring. 

 

stor agave i urna

Agave

Agave (Agave americana) är en jättestor ört från södra Nordamerika och Mexiko. De köttiga bladen sitter i en rosett och kan bli 2 meter långa. Agave blommar bara en gång, och det gör den när plantan är omkring 50 år. Då växer en upp till 8 meter hög blomställning upp från mitten av bladrosetten. Efter blomningen dör växten.

Sorten 'Marginata' har gula bladkanter.

bladverk och färggranna fågelliknande blommor

Papegojblomma

Papegojblomma (Strelitzia reginae) är en sydafrikansk ört. De säregna, fågelliknande blommorna utvecklas successivt. Efterhand som de mognar fälls de upp ur ett smalt hölsterblad likt en solfjäder. Papegojblomma pollineras av solfåglar.