Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Träd och buskar

träd i höstskrud runt Agardhsdammen

Trädgårdens ålder och Skånes milda klimat gör det värt att studera träd och buskar i Botaniska trädgården. Här växer representanter för mer än 200 släkten som fortfarande är ordnade efter Jacob Georg Agardhs utvecklingslära från 1858. 

Botaniska trädgården är mer än 150 år gammal och har därmed en åldrad samling träd. De senaste åren har många stora träd dött och vi räknar med att det kommer att fortsätta så ett tag framöver. Vi har därför påbörjat en stor satsning för att föryngra trädbeståndet.

Några av de senaste tillskotten utgörs av flera ek-arter och skånska bokar som planterats i den södra delen av trädgården. Där har många stora träd fallit de senaste åren.

Observera att Botaniska trädgården alltid försöker att undvika trädfällning. Vi förlänger livet på träden genom att stötta upp större grenar, göra stabiliseringar eller beskära dem. Ibland räcker inte åtgärderna och träden utgör en risk för besökare och personal och då har vi inget annat val än att ta ner dem.

vinterkala, gamla, tjocka förgrenade trädstammar
Gamla katsuror (Cercidiphyllum japonicum)
Violetta blommor sitter direkt på en förvedad stam

Judasträd

Judasträdet (Cercis siliquastrum) växer i ett bälte som sträcker sig från norra Medelhavsområdet och österut till Iran. Blommorna är typiska för familjen ärtväxter (Fabaceae), men när de slår ut i Botaniska trädgården i maj väcker de ändå uppmärksamhet. Utöver den vackert mörkrosa färgen sitter de nämligen direkt på den förvedade stammen! Detta fenomen kallas kauliflori. Det finns bara hos ungefär 100 arter och är vanligare bland tropiska träd. 

Enligt myten ska Judas Iskariot ha hängt sig i ett träd av denna art varefter de vita blommorna rodnade av skam. Troligare är det kanske att namnet är en feltolkning av det franska namnet Arbre de Judée, det vill säga träd från Judeen.