Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kanarieväxter

kanarieväxter på rad längsmed växthus

Kanarieöarna har en helt unik flora med många så kallade endemiska arter, det vill säga arter som i vilt tillstånd bara växer just här. Även om många av arterna hör till växtfamiljer som återfinns i den svenska floran, kan man låta sig förundras över hur Kanarieöarnas särskilda förhållanden har format floran på ett helt annat vis. Exempelvis kan växter som vi känner som skira örter ha släktingar från Kanarieöarna med förvedad stam, vattenlagrande blad eller hårda, läderartade blad.

När frostrisken är över flyttar samlingen av växter från Kanarieöarna ut i trädgården. Varje höst grävs växterna upp igen och flyttas till ljus och frostfri vinterförvaring.

 

blommande planta

En gigantisk molke

Den liknar en enormt stor maskros, och i jämförelse med andra arter i molkesläktet (Sonchus) är den här en jätte. Sonchus acaulis är en av Kanarieöarnas många endemiska arter och den har inte fått något svenskt namn ännu. Bladen sitter samlade i en bladrosett på en kort vedartad stam och kan bli 90 centimeter långa, medan blomstänglarna kan växa och nå upp till en och en halv meters höjd!