Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nyttoväxter

utblick över nyttoväxtkvarteret

Här finns växter som har förändrat världen!

I växtbäddarna finns växter som odlas för att ge mat till både människor och djur. Andra har fibrer som blir till tråd, tyg, garn och papper, eller som färgar textiler blå, röda och gula. Tillsammans med krydd-och medicinalkvarteret visar nyttoväxtkvarteret hur viktiga växter är för vår existens.

I odlingarna hittar man de vanligaste köksväxterna, sädesslagen och ekonomiskt viktiga grödor från tempererade länder. Här kan man se hur de ser ut innan de landar i grönsaksdisken och butikshyllan, eller innan de blir vävda till byxtyg. Men man kan också gå på upptäcktsfärd bland mer ovanliga sorter av grönsaker och andra nyttoväxter. Här växer exotiska bladgrönsaker, gamla sorter av köksväxter och helt nya förädlade sorter sida vid sida.

I Botaniska trädgården ska alla besökare ha möjlighet att titta på grönsakerna och förskolor och skolor ska kunna lära sig hur olika grödor ser ut och odlas i alla stadier av utvecklingen. Därför är det inte tillåtet för besökare att plocka grönsaker.

 

blommande indigobuske

Indigo: Ekonomi, politik och historia

Indigo (Indigofera tinctoria) är en av flera arter inom släktet Indigo som använts för att färga textilier blå. En del av färgen lägger sig runt fibrerna vilket gör tyget mer slitstarkt, och därför har indigo använts till blå arbetskläder och jeans.

I början av 1800-talet tvingade engelsmännen de indiska arrendatorerna att odla indigo i stor skala i stället för ätliga grödor. När den blå indigofärgen började framställas artificiellt omkring förra sekelskiftet, sjönk priserna på den naturliga indigon snabbt. För att kompensera sina egna förluster tog de brittiska markägarna ut ockeravgifter av sina kontraktsodlare. Den indiske politikern Mahatma Gandhi intervjuade tusentals bönder och skrev en uppmärksammad rapport om hur de utnyttjades. Detta bidrog starkt till hans stora internationella anseende och fortsatta kamp för ett självständigt Indien.