Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skuggpartiet

en smal stenlagd gång leder genom lummig växtlighet

Skuggpartiet är ett med flit ett lite vildare område i trädgården. Här finns ett brett urval växter som trivs i skuggan under de olika träden i familjen Rosaceae som finns här. Bland annat kan man beundra en samling julrosor (Helleborus) som blommar från vinter till vår. I början av maj slår de första pionerna (Paeonia) ut.

Utmärkande för kvarteret är att växterna trängs lite mer och det rensas inte lika hårt som på andra ställen i trädgården. Blommande växter som frösått sig själva får stå kvar tills de blommat, och träd och buskar är planterade i rabatterna. Död ved ligger på flera platser i skuggpartiet.

Denna form av kontrollerad vildhet kräver mycket arbete, men resulterar i en lummig miljö med lång blomning som gynnar djurlivet. I skuggpartiet erbjuds olika typer av livsmiljöer för både växter, insekter och andra organismer.

gammal stock ligger mitt i växtligheten

Trädgård för biologisk mångfald

En omväxlande miljö med olika typer av växtlighet och även olika material i trädgården gynnar mångfalden. När ett gammalt träd föll i skuggpartiet 2023 fick delar av veden ligga kvar. Den utgör en livsmiljö där både insekter, svampar och mikroorganismer trivs. Dessa i sin tur är livsviktiga för att andra arter ska kunna leva och för att ekosystemen ska fungera.