Torparväxter och pelargoner
Längsmed gamla Botaniska laboratoriets östra sida växer gammaldags trädgårdsväxter som tidigare varit mycket omtyckta och särskilt vanliga kring gamla torp och gårdar.
Urvalet här bland torparväxterna kan med fördel användas som inspiration för den som vill välja växter som passar till det gamla husets trädgård.
Säsongen 2025 flyttar även en samling pelargoner (Pelargonium) hit från prydnadsväxtkvarteren.
Iris
Irisar, släktet Iris, har länge varit högt skattade trädgårdsväxter. Redan för ungefär 3500 år sedan odlades irisar i farao Thutmosis III:s trädgård i Egypten. I Sverige har irisar odlats minst sedan 1600-talet, både som prydnadsväxter och som medicinalväxter. De hör till våra äldsta trädgårdsväxter.
Det finns drygt 300 vilda irisarter, varav svärdslilja (I. pseudacorus) och dansk iris (I. spuria) är hemmahörande i Sverige. Vanligast i våra trädgårdar är hybrider som uppstått genom korsning och förädling av flera olika ursprungsarter.
Pelargoner
Det finns närmare 300 vilda arter av pelargoner. De flesta kommer från Sydafrika, och det är också därifrån de första pelargonerna kom till Europa i samband med att européerna hittade sjövägen till Indien runt Kaphalvön.
Åbroddspelargon (Pelargonium abrotanifolium) samlades av linnélärjungen Carl Peter Thunberg under en av hans resor i dåvarande Kapkolonin på 1770-talet. Till skillnad från moderna sorter har åbroddspelargonen ganska små blad och en mängd små blommor.
Pelargoner utsöndrar eteriska oljor från små körtelhår på bladen. Den moderna sorten 'Torento' luktar coca-cola!