Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Agathishuset

Orangeribyggnad med små lila blommor i förgrunden

 

Huset byggdes på 1860-talet som orangeri men fungerar nu som kallväxthus. Temperaturen är mellan 12 och 25 grader med stor dygns- och årsvariation.

Här växer arter från subtropiska Oceanien med Australien i fokus. Ta en titt på den hundraåriga queenslandkaurin (Agathis robusta) och den storbladiga podokarpen (Podocarpus macrophyllus), båda två är exempel på barrväxter från södra halvklotet.

 

 

 

Agathisträd. Foto.

Queenslandkauri

Det förnämsta trädet i avdelningen är den mer än hundra år gamla queenslandkaurin (Agathis robusta). Det är en nakenfröig växt som hör hemma på östra Nya Guinea och i nordöstra Australien. 

Trädet växer i form av en rak stam utan förgrening innan kronan och det är även rikt på kåda. Båda egenskaperna ger ett virke av mycket hög kvalitet.  

Släktet Agathis  består av ett tjugotal arter som alla växer i huvudsak i sydöstra Asien.