Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Agathishuset

Träd Wollemia

Huset byggdes som orangeri men fungerar nu som kallväxthus. Det är ett svalt hus med mellan 12 och 25 grader och stor dygns- och årsvariation.

Här växer i huvudsak arter från subtropiska Oceanien. Ta en titt på den hundraåriga queenslandkaurin (Agathis robusta) och den storbladiga podokarpen (Podocarpus macrophyllus), båda två är barrväxter.

Så är även ”världens ovanligaste trädart”, wollemia (Wollemia nobilis), som upptäcktes år 1994, norr om Sydney. Ingen hade sett något liknande. De närmsta släktingarna till wollemian är sedan länge utdöda, och upptäckten liknas vid att hitta en levande dinosaurie!

 

 

Kauri (Agathis robusta)

Den förnämsta prydnaden i avdelningen är det mer än hundra år gamla agathisträdet (queenslandskauri), som är en nakenfröig växt liksom podokarpen bredvid.

Släktet Agathis växer i södra hemisfären.

Trädet växer i form av en rak stam utan förgrening innan kronan, och är rikt på kåda, egenskaper som ger ett virke av hög kvalitet

Agathis. Foto.

Botaniska trädgården
Lunds universitet
Östra Vallgatan 20
223 61 Lund
Telefon: +46 46-222 73 20. Telefontid är vardagar klockan 08:00-12:00, 13:00-15:00.
Fax 046-222 33 48
E-post: botan [at] botan [dot] lu [dot] se