Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Torparväxter

vy längsmed rabatt intill husvägg

Bland torparväxterna finns gammaldags trädgårdsväxter som tidigare varit mycket omtyckta och särskilt vanliga kring gamla torp och gårdar.

När man gör inventeringar av vilda växter i Sverige hittar man ibland förvildade trädgårdsväxter. Dessa har någon gång planterats av människor och sedan antingen spridit sig ut från trädgårdarna eller stått kvar efter att de gamla torpen och gårdarna försvunnit. 

Urvalet här bland torparväxterna kan med fördel användas som inspiration för den som vill välja växter som passar till det gamla husets trädgård.

närbild av blommande flerfärgad iris

Iris

Irisar, släktet Iris, har länge varit högt skattade trädgårdsväxter. Redan för ungefär 3500 år sedan odlades irisar i farao Thutmosis III:s trädgård i Egypten. I Sverige har irisar odlats minst sedan 1600-talet, både som prydnadsväxter och som medicinalväxter. De hör till våra äldsta trädgårdsväxter.

Det finns drygt 300 vilda irisarter, varav svärdslilja (I. pseudacorus) och dansk iris (I. spuria) är hemmahörande i Sverige. Vanligast i våra trädgårdar är hybrider som uppstått genom korsning och förädling av flera olika ursprungsarter.