Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Botans framtidsplaner

Äntligen är vi igång!
Tack vare fantastiska donatorer, stiftelser, Lunds universitet och Statens Fastighetsverk kommer nu flera funktioner förbättras i Botan. Det är i huvudsak palmhuset som ska få ett nytt utseende och miljön kommer förbättras för både personal och besökare.

Animerad bild på nya växthuset
Bild: White arkitekter

Miljön i Botaniska trädgården ska förbättras både för personal och besökare när det nya högre Palmhuset och en ny entrébyggnad kommer på plats. I palmhuset kommer flera hundra nya unika växter att rymmas, och rummet ska upplevas som en mer naturtrogen skog. I anknytning till palmhuset blir det en rymlig och ändamålsenlig utställningslokal och butik. Målet är att bibehålla karaktären och gå tillbaka mer till det ursprungliga, samtidigt som utrymmena blir mer verksamhetsanpassade och bättre för trädgårdens behov.

Första projektet att komma igång, blir att bygga om vårt annex i norra trädgården till en undervisningssal. Äntligen får vår pedagog bättre förutsättningar för att sprida kunskap i trädgården. Skolsalen börjar byggas juni 2022 och planeras vara klar innan året är slut.

Under våren 2023 startar växthusprojektet med att de lägre växthusen renoveras och förbättras. Ca ett år senare 2024 startar ombyggnaden av Palmhus, butik och utställningslokal. Arbetet planeras ta ca 1,5 år och invigningen är planerad till hösten 2025.

Under hela byggtiden kommer växthuset och delar av trädgården att vara avstängd för besökare. Butik och servering kommer finnas men på annan plats i trädgården.