KLONARKIV

Botaniska trädgården vid Lunds universitet är numera värd för ett lokalt klonarkiv av köks- och prydnadsväxter. Klonarkiven finns runt om i landet och har skapats för att säkerställa bevarandet av regionala sorter inför framtiden. De lokala klonarkiven är en viktig del av Nationella genbanken. De utgör en säkerhetskopia mot de växterna som bevaras i genbanken på Alnarp. Det är levade växter som odlas och allt kan hända. Därför behövs en dubblett av växterna på annan ort.

Idag har Nationella genbanken avtal med 21 trädgårdar runt om i Sverige som visar upp och berättar om köks- och prydnadsväxterna i genbanken. Botaniska trädgården vid Lunds universitet har tagit emot 56 arter av perenner och 22 arter av lökväxter under 2019. Samlingen utökas något under 2020.