Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kiselalger i växthusen

Visste du att växthuset i Botaniska trädgården har mer än "bara" 2,000 olika växter? Karolina Brylka och Ethan Silvester, geologidoktorander vid Lunds universitet besökte växthuset i april och tog vatten- och jordprover i jakt efter små, men fantastiskt vackra, kiselalger!

Ethan & Karolina sitter på bro och visar provrör

Kiselalger anses vara protister , vilket är en samlad klassificering för eukaryota organismer (dvs inte bakterier eller arkéer) som inte är djur, växter eller svampar. De är en typ av alger och är ansvariga för att producera cirka 20% av allt syre på jorden varje år! Kiselalger är små men mäktiga.

De kan vara så små som 5 μm (mikrometer) eller så stora som 2 mm (alltså 2000 μm) i storlek! I jämförelse, ett människohår är cirka 100 μm brett.

Karolina och Ethan utforskar vilka arter som gömmer sig här i hjärtat av Lund. I april samlade de vatten- och jordprover och sedan använder de enkla laboratorietekniker för att göra det möjligt att identifiera de olika arterna av kiselalger som finns i växthusen. De kommer sedan att använda ljusmikroskop och ett svepelektronmikroskop med hög förstoring för att ta bilder av arterna de hittar.

Till hösten kommer dessa bilder tillsammans med information att ställas ut i växthusen på de ställen som de hittat de olika arterna.

Karolina och Ethan studerar kiselalger vid geologiska institutionen här i Lund. 

Karolina studerar utvecklingen av kiselalger långt tillbaka i tiden. Karolina söker de äldsta kiselalgerna i bergarter från miljoner år sedan.

Ethan studerar populationer av kiselalger som hittas i sediment som har ackumulerats i sjöar under de senaste 1000 åren. Ethan studerar miljöpåverkan av stora vulkanutbrott genom sjöar i Finland och Sverige. 

 

Detta projekt finansieras av ERC grant of Daniel Conley