Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vilken växt?

Tävling i artkunskap för årskurs 5

Tävla för framtiden

Vi kan alla känna igen och namnge några vanliga blommor och träd, eller hur? Men de flesta växterna vi ser smälter lätt ihop till en anonym grön bakgrund. Om det är så missar vi naturens mångfald  - och hur ska vi få en djupare förståelse för naturen om vi inte vet vad som finns i den? Detta vill Botaniska trädgården råda bot på och anordnar därför varje år växttävlingen "Vilken växt?". I tävlingen lär man sig känna igen ungefär 60 olika svenska växter.

Anmälan

Alla klasser i årskurs 5 kan anmäla sig till tävlingen. Deltagande är gratis, men antalet platser är begränsat! Först till kvarn gäller! 2023 års upplaga är fullbokad.

Så går växttävlingen till 

  • April: Uppstart i Botaniska trädgården.
  • April–maj: I närområdet av skolan letar klassen upp växter som ingår i tävlingen. Eleverna lär sig namnen på växterna och hur man känner igen dem. 
  • Maj: Botaniska trädgårdens pedagog följer upp hur det går. Vi ses utomhus eller digitalt. 
  • Juni: Själva tävlingen äger rum i Botaniska trädgården. Varje klass väljer ut tre representanter som artbestämmer växter. Ett fint pris utgår till vinnaren!
tävling2018

Exempel på arter från 2018 års växtlista. 

Här hittar du hela listan

exempelväxter