Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Klimat och växter

Klimat och växter i Botan

Hur påverkas egentligen växterna i Botaniska trädgården av klimatet? Med hjälp av en klimatstation kan vi se hur temperatur och nederbörd påverkar växtligheten i Botaniska trädgården under året. 

Vintergäck

De första vintergäcken i Botaniska trädgården brukar titta fram redan i januari. Vintergäck och snödroppar är de tidigaste vårblommorna. 

Vad är fenologi?

Fenologi är läran om årligt återkommande faser i naturen. Det kan vara årets första vårtecken - som när de första blommorna slår ut, eller när de första flyttfåglarna återvänder till Sverige. Du och din klass kan hjälpa forskare att samla in information om växter på våren och hösten. Ni deltar då i forskning på riktigt! Läs mer här om hur det går till.

Klimatfakta för skolor

Här hittar du naturskyddsföreningens faktablad för skolor. De behandlar bland annat energins kretslopp, transporter, mat, växthuseffekten och fakta om djur och växter.

Klimatforskning vid Lunds universitet

Här hittar du information om klimatforskning som sker vid Lunds universitet: Centrum för miljö- och klimatforskning, CEC

 

 

 

 

 

Svenska fenologinätverket

2008 bildades Svenska fenologinätverket i syfte att följa hur växtligheten i Sverige svarar på dagens klimatförändringar. Vill du också bli fenologisk rapportör? Här kan du läsa mer om hur du gör

hägg