Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sportlov 2022

Kul att göra i Botan under vecka 8

chokladbollar

Var växer chokladbollar?

Du är sugen på att göra chokladbollar under lovet. Men nej!  Det finns bara smör och havregryn därhemma! I Botans växthus kan du dock hitta växterna som ger oss resten av ingredienserna. Du hämtar och lämnar in uppgiften i Butik Botan. När du är klar får du en liten belöning.

Tid: måndag 21 - fredag 24 februari, klockan 11-15.

Hur mår mina knoppisar?

I trädgården väntar en trevlig skara trädknoppsfigurer på att du ska hitta dem. Använd kartan i mobilen för att leta reda på dem och lära dig vad de heter. Hur våra digitala quiz fungerar kan du läsa om här.

Trädknoppar i silhuett

 

Undersök träden därhemma

Gör dina egna små undersökningar av träd som växer i din närhet. Enklast är det om de växer i din trädgård, eller kanske vid din skola. Kom ihåg att du inte får bryta kvistar i naturen, utan att den som äger marken ger dig tillåtelse. 

Tappat toppknoppen!

Se efter vad som händer om knoppen som sitter längst ut på kvisten, toppknoppen, bryts av. I naturen kan insekter och fåglar smaska i sig en del knoppar. Hur ska det då gå för trädet? Bind ett rött snöre om en kvist som växer på ditt träd och ta bort toppknoppen. Kontrollera varannan dag och se vad som händer.

Kvist med avtagen toppknopp

Vem vinner knoppis-ligan?

Vilket av träden som du väljer ut har flest knoppar per dm?  Använd ett 1 dm långt snöre till hjälp. Håll ena änden vid en toppknopp längst ut på en kvist. Lägg andra änden inåt längs kvisten. Räkna hur många knoppar det finns på sträckan. Gör en serietabell och skriv in resultaten. Vem vinner ligan? Björken? Boken? Det får du avslöja!

Var växer knoppar bäst?

Plocka tre små kvistar från ett träd eller en buske i din trädgård. Knopparna ska gärna vara på väg att slå ut. Sätt varje kvist i en burk med vatten. Den ena burken ställer du i en varm fönsterbänk, den andra burken i ett mörkt skåp och den tredje burken i kylskåpet. Mät varje dag hur mycket kvistarna växer. Jämför hur snabbt det går i de tre burkarna. Jämför också med kvistarna på trädet ute i trädgården.

Vem är piggast på våren?

Ta reda på om olika träds knoppar slår ut samtidigt eller om det skiljer sig åt. Välj ut tio bladknoppar genom att tejpa/knyta en färgmarkering vid varje knopp. Undersök varje vecka hur många blad som slagit ut. Gör ett diagram som visar i vilken ordning trädknopparna öppnar sig. Vilket träd öppnar sina knoppar först på våren? Vilket träd är sist på våren med att få sina blad. Gör om försöket nästa år. Det blir spännande att se om det blir någon skillnad!