Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sportlov 2021

Kul att göra i Botan under vecka 8

Hur mår mina knoppisar?

I trädgården väntar en trevlig skara trädknoppsfigurer på att du ska hitta dem. De är lite oroliga för varandra och vill gärna ha din hjälp med att kolla så att alla mår bra. Använd kartan i mobilen för att leta reda på dem och lära dig vad de heter. Instruktioner hittar du framför entrén till växthuset. Hur våra digitala quiz fungerar kan du läsa om här.

Trädknoppar i silhuett

Efteråt kan du värma dig med soppa eller en god fika från kaféet som har öppet varje dag under lovet mellan klockan 11 och 17.

Undersök på egen hand

Tappat toppknoppen!

Se efter vad som händer om knoppen som sitter längst ut på kvisten, toppknoppen, bryts av. I naturen kan insekter och fåglar smaska i sig en del knoppar. Hur ska det då gå för trädet? Bind ett rött snöre om en kvist som växer på ditt träd och ta bort toppknoppen. Kontrollera varannan dag och se vad som händer.

Kvist med avtagen toppknopp

Vem vinner knoppis-ligan?

Vilket av träden som du väljer ut har flest knoppar per dm?  Använd ett 1 dm långt snöre till hjälp. Håll ena änden vid en toppknopp längst ut på en kvist. Lägg andra änden inåt längs kvisten. Räkna hur många knoppar det finns på sträckan. Gör en serietabell och skriv in resultaten. Vem vinner ligan? Björken? Boken? Det får du avslöja!

 

Var växer knoppar bäst?

Plocka tre små kvistar från ett träd eller en buske i din trädgård. Knopparna ska gärna vara på väg att slå ut. Sätt varje kvist i en burk med vatten. Den ena burken ställer du i en varm fönsterbänk, den andra burken i ett mörkt skåp och den tredje burken i kylskåpet. Mät varje dag hur mycket kvistarna växer. Jämför hur snabbt det går i de tre burkarna. Jämför också med kvistarna på trädet ute i trädgården.

 

Vem är piggast på våren?

Ta reda på om olika träds knoppar slår ut samtidigt eller om det skiljer sig åt. Välj ut tio bladknoppar genom att tejpa/knyta en färgmarkering vid varje knopp. Undersök varje vecka hur många blad som slagit ut. Gör ett diagram som visar i vilken ordning trädknopparna öppnar sig. Vilket träd öppnar sina knoppar först på våren? Vilket träd är sist på våren med att få sina blad. Gör om försöket nästa år. Det blir spännande att se om det blir någon skillnad!

 

Knopp-knep-och-knåp

Gör dina egna knoppisar

Med en toarulle och valfritt pysselmaterial kan du göra dina egna fina knoppisar! 

Egna knoppisar

 

 

Öppnade blomknoppar?

Har de här vackra vårblommorna slagit ut i trädgården idag? Följ vårens ankomst!

Tecknade vårblommor 2