Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Påsklov 2023

Under påsklovet, den 3-6 april, har vi många roliga barnaktiviteter! Samtliga dagar är det pyssel kl 11-15 utanför växthuset. Där kan man också hämta plantor till odlingstävlingen för barn. Samtliga dagar har vi även korta visningar för barn inne i palmhuset mellan kl 12 och 15 .

Följ med på en drop-in-visning i palmhuset!

 • Start inne i palmhuset, som är grönmarkerat på kartan till höger.
 • Starttider: kl 12, 13 och 14.
 • För barn ca 7-12 år som självständigt kan följa med på en ca 15 minuters visning.
 • Gratis, ingen föranmälan krävs.

Pynta påskträd & gör annat pyssel!

 • Ni hittar material och instruktioner framför växthuset.
 • Tack för att ni städar upp efteråt!

Gå ekorrstigen!

 • Ekorrarna i trädgården är fortfarande hungriga så sportlovsaktiviteten finns kvar ...

Delta i Botans odlingstävling för barn!

 • Skriv upp din mailadress på listan. VIKTIGT!
 • Alla barn får ta med sig en kruka hem och ta hand om plantorna under vår och sommar.
 • Under kulturnatten i september ser vi vem som har odlat den största kålroten! 
 • Eventuellt överblivna plantor kommer att stå inne i växthusentrén under påskhelgen. Då kan man skriva upp sig på anmälningslistan som finns där och ta med sig en kruka per barn. 

Om kålrot: Fakta & odlingstips 

  Text: PRAO-elev Henning, åk 8 från Bjärehovskolan

  Kålrot

  Kålroten är en rotfrukt som innehåller mycket stärkelse, precis som potatis. Det finns olika sorters kött på kålroten, de finns de med vitt kött men de flesta säljs när de är gulköttiga. Kålroten har mindre smak än rovor, men med tid blir smaken intensivare.

  Kålroten vill ha relativt näringsrik jord, de tål även lagring väl. Till stor del pollineras kålroten med humlor och bin, men 30% av fröna är resultatet av självpollination. På Fårö tillagade man den så kallade rogavälling av den. Linné beskrev den i sina föreläsningar.

  En stor del av de kålrötter som odlas i Västeuropa och i Nordamerika härstammar säkert från Sverige. Redan under medeltiden ska den ha spridits genom Europa och till norra Italien. Det var där den frö för första gången kallades för ”svenskar” Det officiella namnet för kålrot i USA och Storbritannien är: ”Swede” eller ”Swede turnip”

  Hur man odlar en kålrot!

  Kålroten kan odlas i hela landet, det spelar heller inte roll i vilken jord den odlas i. All jord duger även t.ex. lerjordar. Men de måste oavsett vara väl dränerade. Alltså att man gräver diken frö att leda bort oönskat vatten. Ifall vädret skulle vara varmt och tort skulle rötterna bli träiga. Detta kan motverkas med en fuktighets hållande jord, som luckras flitigt. Men även de med perfekt jord kan misslyckas med planteringen, detta kan bero på att du planterar fröna för tett. Detta gör att de växer upp men på rotens bekostnad. Förebygg detta genom att plantera fröna mer glest!

  Såtid: mars-juni                        Radavstånd: 50 cm       Sådjup: 1 cm

  Skördtid: juli-oktober              Plantavstånd: 20 cm     

  Grotid: 5-15 dagar                    Växtläge: sol

   

  Källhänvisning 

  Eriksen, Bente (m.fl.), 2013, Nyttoväxter från hela världen, Warne förlag, Sävedalen.

  Israelsson, Lena, 2011, Handbok för köksträdgården, Livonia, Lettland.