Alternativ till torv
Torv har många bra egenskaper som odlingssubstrat. Men torvanvändningen medför stora utsläpp av växthusgaser. Därför har Botaniska trädgården startat ett projekt för att testa olika alternativ till torv.
Vad är torv?
Torv består av ofullständigt nedbrutna växtrester som bildats under tusentals år i våtmarker.
Vad används torv till?
Torv är ett bra odlingssubstrat av flera anledningar. Den är bra på att hålla fukt, fri från patogener som kan orsaka sjukdomar hos växterna, har en bra struktur som växternas rötter gillar, är lätt att anpassa till olika växters behov, och väger lite. Det sista har betydelse i en botanisk trädgård där stora mängder krukor och sådder ska hanteras och flyttas runt.
Varför är det problematiskt att använda torv?
Torven i exempelvis en påse köpt "jord" tas från utdikade våtmarker. Våtmarker lagrar stora mängder kol, medan en utdikad torvmark släpper ut koldioxid. När vattennivån sänks, så att syret i luften kommer i kontakt med torven, bryts den nämligen ner och då bildas koldioxid. Även om odlingstorven kommer från våtmarker som dikades ut för länge sedan, fortsätter alltså koldioxidutsläppet både på torvtäkten och i trädgården eller krukan där vi använder den som odlingssubstrat.
Vad gör Botaniska trädgården?
Botaniska trädgården har fått stöd från Lunds universitets Hållbarhetsfond för att kunna testa olika alternativ till torv i trädgården och undersöka sätt att arbeta för att minska behovet av torv.
I maj 2024 hölls en workshop tillsammans med forskare från universitetet. Bland annat diskuterades möjliga alternativ till torv och alternativens respektive miljöpåverkan.
Flera försök med olika jordrecept pågår, och även arbete med att exempelvis använda olika kompostmaterial i växtbäddarna.