Orangeriet

Orangeriet. Foto.


Orangeriet byggdes 1864 som övervintringshus för frostkänsliga växter, till exempel orangeträd (apelsinträd). Det är ett svalt hus, temperatur mellan 12 och 25 grader med stor dygns- och årsvariation. Här är relativt torr luft.

Dvärgpalmen och liljeträdet är båda mer än hundraåriga klenoder. Här växer det nakenfröiga trädet podokarp, som representerar ett 100 miljoner år gammalt släkte från södra halvklotet. Japansk mispel har den märkliga vanan att blomma på hösten och bära mogna frukter tidigt på våren.

Japansk mispel (Eriobotrya japonica)

Japansk mispel är ett fruktträd med ursprung i Östasien. Sedan mer än hundra år odlas det i medelhavsområdet. Växten hör till rosväxterna och blommor och frukter är byggda efter äppelmönster.

Trädet blommar alltid på hösten. Blommorna har en stark bittermandeldoft. Efter blomningen händer inte mycket med frukterna. Men när våren kommer sker utvecklingen snabbt, och japansk mispel är det första fruktslaget som mognar på våren. Frukterna är ömtåliga och svåra att transportera, därför finns de sällan hos oss.

Dvärgpalm (Chamaerops humilis)

Dvärgpalm växer vild i västra medelhavsområdet. Den och den kretensiska dadelpalmen är de enda vilda palmarterna i Europa.

Om dvärgpalmen odlas kan den bli några meter hög, men annars ser man den som knähöga, täta kuddar. Den har styva solfjädersformade blad från färgerna gröngul till silverblå och stammen är hårig.

Bladfibrer från palmen har förr använts som stoppning i möbler under beteckningen krollsplint.