Vilken växt?

Tävling i artkunskap

Tävla för framtiden

Vi kan alla känna igen och namnge några vanliga blommor och träd, eller hur? Men de flesta växterna vi ser smälter lätt ihop till en anonym grön bakgrund. Om det är så missar vi naturens mångfald  - och hur ska vi få en djupare förståelse för naturen om vi inte vet vad som finns i den? Detta vill Botaniska trädgården råda bot på och anordnar därför växttävlingen "Vilken växt?". I tävlingen lär man sig känna igen ungefär 60 olika svenska växter.

Anmälan

Alla klasser i årskurs 5 kan anmäla sig till tävlingen. Deltagande är gratis, men antalet platser är begränsat! Först till kvarn gäller! Anmälan sker till magnus [dot] nyquist [at] botan [dot] lu [dot] se

Så går växttävlingen till

  • April: Uppstart i Botaniska trädgården. Klassen får en stor, jättefin flora och alla elever får egna luppar. Därefter visas klassen runt i trädgården och växthuset. 
  • April–maj: I närområdet av skolan letar klassen upp växter som ingår i tävlingen. Eleverna lär sig namnen på växterna och hur man känner igen dem. 
  • Maj: Botaniska trädgårdens pedagog gör ett besök i skolan. 
  • Juni: Själva tävlingen äger rum i Botaniska trädgården. Varje klass väljer ut tre representanter som artbestämmer växter. Ett fint pris utgår till vinnaren! Läs om en av finalerna här.

tävling2018

Exempel från 2018 års växtlista

exempelväxter

Vilken växt?

blåstjärna

Vilken växt?

vintergäck