Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bevara mångfalden

Ett besök i Botan visar med all tydlighet på växtvärldens mångfald. En del växter är vanliga, men andra är mer eller mindre hotade i sina naturliga växtmiljöer. Botaniska trädgården har ett viktigt uppdrag i att odla och undervisa om hotade arter.

Botan skyddar hotade skånska arter

Botan odlar säkerhetskopior av växter som bevaras i Nordiska genbanken

Botan undervisar om främmande invasiva arter som hotar den inhemska biologiska mångfalden

handpollinering av småbladig lungört

BILD: Här handpollinerar vi smalbladig lungört (Pulmonaria angustifolia) i sin naturliga växtmiljö, för att öka frösättningen och därmed fortplantningstakten. När lungörten satt frön samlar vi in några stycken och sår på skyddad plats i Botaniska trädgården. I framtiden kan vi sedan plantera tillbaka nya plantor i deras naturliga miljö - och stärka den vilda populationen. Läs på artdatabanken om den starkt hotade smalbladiga lungörten