Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tävlingar

Upptäck hur spännande det är att odla eller att vara växtjägare! Och visst är det kul att tävla. Fast många kommer att upptäcka att det var vägen till finalen som var det viktiga.

Vilken växt? Artkunskapstävling för årskurs 5

Runt 300 000 växtarter har sitt hem på jorden. Av dem växer omkring 2000 i Sverige. Hur många svenska arter känner du igen och kan namnet på?

De flesta av oss kan namnge några vanliga blommor och träd, men många växter i vår omgivning passerar förbi som anonyma kvistar, löv och strån. Bristen på artkunskap gör att vi missar naturens mångfald – och hur ska vi få en djupare förståelse för naturen om vi inte vet vad som finns i den? Om vi vill ge våra barn kunskap för att kunna värdesätta och vårda den biologiska mångfalden i framtiden måste vi börja tidigt. Att bege sig ut i naturen och utforska växtlivet är ett spännande arbete som kan öppna upp en ny värld av både skönhet och kunskap. Botaniska trädgården vill gärna hjälpa till i det arbetet genom tävlingen Vilken Växt?

vilken växt 2017

Mer om tävlingen 

Den 4 april är det kick-off i Botaniska trädgården. Vi överlämnar ett exemplar av Den nya nordiska floran av Bo Mossberg och Lennart Stenberg till varje klass, och luppar till alla deltagare. Under april–maj tar läraren med klassen ut i naturen och letar upp de ca 60 växter som ingår i tävlingen. Eleverna lär sig namnen på växterna och hur man känner igen dem. Under april–maj gör även Botaniska trädgårdens pedagog ett besök i skolan för att fånga upp frågor som dykt upp på vägen. Själva tävlingen äger rum den 7 juni klockan 10 i Botaniska trädgården, utanför Gula villan. Varje klass väljer ut tre representanter som artbestämmer växter. Ett fint pris utgår till vinnaren! Läs om 2016 års final här.

Vinnare av "Vilken växt?"2017

Den 7 juni avgjordes finalen i artkunskapstävlingen ”Vilken växt?” i Botaniska trädgården. Händelsen var slutet på ett långt arbete för de fem klasser som deltog.

Finalen i tävlingen blev oerhört jämn. Två skolor svarade rätt på nästan alla 15 växter som presenterats för tremannalagen, och två utslagsfrågor krävdes för att till slut kunna kora en vinnare – en klass som snart förenades i stort kramkalas. Festligheterna avslutades sedan med att alla lag fick guldglänsande pokaler och samtliga elever bjöds på glasstrutar. Den vinnande klassen tänker fortsätta i Linnés fotspår till hösten och lägga ännu fler namn till sin artlista. Här kan du läsa en tidningsartikel och se fler bilder från tävlingen.

vikingaskolan
Vikingaskolan som sedemera vann tävlingen. Här har vi några av de insamlade växterna, prydligt uppradade och skyltade med namn.

Vinnare av odlingstävlingen 2017

Grattis till vinnarna av årets odlingstävling. Trots att vi valt ut en lågväxande solrossort blev den såhär hög!

odlingstävling

Odlingstävling solrosor 

Nu är årets odlingstävling igång! Från och med den 13 maj har många små krukor med solrosor delats ut till barn i samband med evenemang och lektioner i Botaniska trädgården.

På kulturnatten den 16 september avgörs det vem som fick den högsta solrosen! Ta med din solros i en kruka och ha en trevlig stund tillsammans med de andra odlarna. Alla deltagare får diplom och något gott. Klockslag  kommer i samband med programmet för Kulturnatten. 

solros illustration

Illustration: Kirsten Tind, ur boken Nyttoväxter från hela världen

Odlingstävling chili 2016

Under Kulturnatten, den 17 september, avgjordes chiliodlingstävlingen. Långa, stora och många chilifrukter belönades med diplom, äppelmust och presentkort.

Chili. Foto.

 

Sidansvarig:

Vilken växt 2018

Redan nu kan du anmäla din klass till nästa års tävling. Alla femteklassare är välkomna att delta. Mejla magnus [dot] nyquist [at] botan [dot] lu [dot] se  

krokus

Samarbete

Vilken växt? anordnas i samarbete med Sparbanken Skåne.

sparbanken skåne

 

 

 

Botaniska trädgården
Lunds universitet
Östra Vallgatan 20
223 61 Lund
Telefon: +46 46-222 73 20. Telefontid är vardagar klockan 08:00-12:00, 13:00-15:00.
Fax 046-222 33 48
E-post: botan [at] botan [dot] lu [dot] se