Klimat och växter i Botan

Hur påverkas egentligen växterna i Botaniska trädgården av klimatet?

Klimatmätningar och fenologi

Med hjälp av en klimatstation samlar vi in data och ser hur temperatur, nederbörd och dagslängd påverkar växtligheten i Botaniska trädgården under året. Man ska dock komma ihåg att det krävs många års mätningar för att kunna dra några pålitliga slutsatser.

Fenologi är läran om årligt återkommande faser i naturen. Det kan vara årets första vårtecken som när de första blommorna slår ut, eller när de första flyttfåglarna återvänder till Sverige.

Vintergäck

De första vintergäcken tittade fram redan under årets första vecka. Efter en kylig vår blev sedan maj månad rekordvarm.

I juni blommar tulpanträdet

T3

Svenska fenologinätverket

2008 bildades Svenska fenologinätverket i syfte att följa hur växtligheten i Sverige svarar på dagens klimatförändringar. Vill du också bli fenologisk rapportör? Här kan du läsa mer om hur du gör