Klimat och växter i Botan

Hur påverkas egentligen växterna i Botaniska trädgården av klimatet?

Klimatmätningar och fenologi

Med hjälp av en klimatstation samlar vi in data och ser hur temperatur, nederbörd och dagslängd påverkar växtligheten i Botaniska trädgården under året. Man ska dock komma ihåg att det krävs många års mätningar för att kunna dra några pålitliga slutsatser.

Fenologi är läran om årligt återkommande faser i naturen. Det kan vara årets första vårtecken som när de första blommorna slår ut, eller när de första flyttfåglarna återvänder till Sverige.

Februari

Snön och kylan kom till Skåne. Men det hindrade inte Hasseln från att slå ut sina blommor. Det är hanblommorna som sitter i hängena som man tittar på. När de börjar släppa pollen är blomningen igång.

Januari

Regnigt, mulet och kallt, men de första enstaka vintergäcken och snödropparna har faktiskt tittat fram under årets första vecka! Den lägsta temperaturen under månaden var -4.3 grader, och den högsta 10 grader. Under januari regnade det 51 mm. Nu kan vi följa vädret resten av året och efter hand pricka av när fler och fler växter börjar blomma och veckla ut sina löv.

Vintergäck

Hasseln är på väg att slå ut

hasselblom

Svenska fenologinätverket