Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Klimat och växter i Botan

Hur påverkas egentligen växterna i Botaniska trädgården av klimatet?

Klimatmätningar och fenologi

Med hjälp av en klimatstation samlar vi in data och ser hur temperatur, nederbörd och dagslängd påverkar växtligheten i Botaniska trädgården under året. Man ska dock komma ihåg att det krävs många års mätningar för att kunna dra några pålitliga slutsatser.

Fenologi är läran om årligt återkommande faser i naturen. Det kan vara årets första vårtecken som när de första blommorna slår ut, eller när de första flyttfåglarna återvänder till Sverige.

Februari

Snön och kylan kom till Skåne. Men det hindrade inte Hasseln från att slå ut sina blommor. Det är hanblommorna som sitter i hängena som man tittar på. När de börjar släppa pollen är blomningen igång. 

Januari

Regnigt, mulet och kallt, men de första enstaka vintergäcken och snödropparna har faktiskt tittat fram under årets första vecka! Den lägsta temperaturen under månaden var -4.3 grader, och den högsta 10 grader. Under januari regnade det 51 mm. Nu kan vi följa vädret resten av året och efter hand pricka av när fler och fler växter börjar blomma och veckla ut sina löv.

Vintergäck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hasseln är på väg att slå ut

hasselblom

 

Svenska fenologinätverket

2008 bildades Svenska fenologinätverket i syfte att följa hur växtligheten i Sverige svarar på dagens klimatförändringar. Vill du också bli fenologisk rapportör? Här kan du läsa mer om hur du gör

Höstförsöket
Botaniska trädgården
Lunds universitet
Östra Vallgatan 20
223 61 Lund
Telefon: +46 46-222 73 20. Telefontid är vardagar klockan 08:00-12:00, 13:00-15:00.
Fax 046-222 33 48
E-post: botan [at] botan [dot] lu [dot] se