Klimat och växter i Botan

Hur påverkas egentligen växterna i Botaniska trädgården av klimatet?

Klimatmätningar och fenologi

Med hjälp av en klimatstation samlar vi in data och ser hur temperatur, nederbörd och dagslängd påverkar växtligheten i Botaniska trädgården under året. Man ska dock komma ihåg att det krävs många års mätningar för att kunna dra några pålitliga slutsatser.

Fenologi är läran om årligt återkommande faser i naturen. Det kan vara årets första vårtecken som när de första blommorna slår ut, eller när de första flyttfåglarna återvänder till Sverige.

Januari

Regnigt, mulet och kallt, men de första enstaka vintergäcken och snödropparna har faktiskt tittat fram under årets första vecka!

Vintergäck

När blommar den första krokusen i Botan i år?

krokus

Svenska fenologinätverket

2008 bildades Svenska fenologinätverket i syfte att följa hur växtligheten i Sverige svarar på dagens klimatförändringar. Vill du också bli fenologisk rapportör? Här kan du läsa mer om hur du gör

Höstförsöket