Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Näsduksträdet blommar!

näsduksträdet blommar

Näsduksträdet står i trädgårdens sydvästra del mittemot krydd- och medicinalkvarteret.

Näsduksträdet (Davidia involucrata var. vilmoriniana) anses vara bland världens vackraste och mest spektakulära träd. Namnet kommer av att det vid blomningen ser ut som att trädet är behängt med hundratals vita näsdukar.

Blomställningen består av två vita högblad som omger en liten rund samling av oansenliga blommor utan kronblad. Många hanblommor med ståndare sitter tätt runt en enda tvåkönad blomma vars pistill sticker ut. När blommorna är färdigutvecklade skiftar högbladen färg. De två vita högbladen är egentligen vanliga gröna blad som förlorat sin färg. Färgskiftningen kan gå fort, bara på ett par dagar.

Näsduksträd kan bara växa i milt klimat och finns endast i ett tiotal trädgårdar i södra Sverige. Arten härstammar från Kina, men är sällsynt även där.