Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Klimatmätningar och fenologi

backsippa

Nu följer vi samspelet mellan trädgårdens växter och klimatet

Klimat och växter

Hur påverkas växterna i Botaniska trädgården av klimatet? Med hjälp av en klimatstation samlar vi nu in data och ser hur temperatur, nederbörd och dagslängd påverkar växtligheten. Det ska bli jättespännande att följa! 

Vad är fenologi?

Fenologi är läran om årligt återkommande faser i naturen. Det kan vara årets första vårtecken som när de första blommorna slår ut, eller när de första flyttfåglarna återvänder till Sverige.

Svenska fenologinätverket

2008 bildades Svenska fenologinätverket i syfte att följa hur växtligheten i Sverige svarar på dagens klimatförändringar. Vill du också bli fenologisk rapportör? Alla kan vara med och bidra genom att skicka in observationer till Naturens kalender, som drivs av Svenska fenologinätverket. Här kan du läsa mer om hur du gör

 

Det blommar i Botan

April

Frost, hagel, snö och en och annan solig dag. Aprilvädret var minst sagt oberäkneligt. Kylan försenade blomningen något och visst nöp nattfrosten lite bruna kanter på en del magnoliablommor, men till Valborg fanns det en hel del blomsterskönt att skåda. Det var härligt att kunna börja njuta av körsbärsträdens rosa trädkronor, tulpaner, magnolia, och narcisser i full blom!

Graf temperatur Botan.

Mars

Mars månad var mild och växtligheten dominerades länge av vintergäck, snödroppar och scilla. En värmetopp på 18°C i månadsskiftet mars/april satte sedan igång blomningen rejält.

marstemp