Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tävlingar

Upptäck hur spännande det är att odla eller att vara växtjägare! Och visst är det kul att tävla, men många upptäcker nog att det var vägen till finalen som var det intressanta och viktiga.

Vilken växt? Artkunskapstävling för årskurs 5

Runt 300 000 växtarter har sitt hem på jorden. Av dem växer omkring 2000 i Sverige. Hur många svenska arter känner du igen och kan namnet på?

De flesta av oss kan namnge några vanliga blommor och träd, men många växter i vår omgivning passerar förbi som anonyma kvistar, löv och strån. Bristen på artkunskap gör att vi missar naturens mångfald – och hur ska vi få en djupare förståelse för naturen om vi inte vet vad som finns i den? Om vi vill ge våra barn kunskap för att kunna värdesätta och vårda den biologiska mångfalden i framtiden måste vi börja tidigt.

Att bege sig ut i naturen och utforska växtlivet är ett spännande arbete som kan öppna upp en ny värld av både skönhet och kunskap. Botaniska trädgården vill gärna hjälpa till i det arbetet genom tävlingen Vilken Växt?

Anmälan till årets tävling är öppen. Begränsat antal platser - först till kvarn gäller!

skolor tävlar

Mer om tävlingen

Den 4 april är det kick-off i Botaniska trädgården. Vi överlämnar ett exemplar av Den nya nordiska floran av Bo Mossberg och Lennart Stenberg till varje klass, och luppar till alla deltagare.

Under april–maj tar läraren med klassen ut i naturen och letar upp de växter som ingår i tävlingen. Eleverna lär sig namnen på växterna och hur man känner igen dem.

Under april–maj gör även Botaniska trädgårdens pedagog ett besök i skolan för att fånga upp frågor som dykt upp på vägen.

Själva tävlingen äger rum den 7 juni i Botaniska trädgården. Varje klass väljer ut tre representanter som artbestämmer växter. Ett fint pris utgår till vinnaren! Läs om förra årets final här.

 

Odlingstävling chili

Under Kulturnatten, den 17 september, avgjordes chiliodlingstävlingen. Långa, stora och många chilifrukter belönades med diplom, äppelmust och presentkort.

Chili. Foto.

 

Sidansvarig:

Samarbete

Vilken växt? anordnas i samarbete med Sparbanken Skåne.

sparbanken skåne

 

 

 

Botaniska trädgården
Lunds universitet
Östra Vallgatan 20
223 61 Lund
Telefon: +46 46-222 73 20. Telefontid är vardagar klockan 08:00-12:00, 13:00-15:00.
Fax 046-222 33 48
E-post: botan [at] botan.lu.se