Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Klimat och växter

Hur påverkas egentligen växterna i Botaniska trädgården av klimatet?

Klimatmätningar och fenologi

Med hjälp av en klimatstation samlar vi nu in data och ser hur temperatur, nederbörd och dagslängd påverkar växtligheten. Det ska bli jättespännande att följa! 

Vad är fenologi?

Fenologi är läran om årligt återkommande faser i naturen. Det kan vara årets första vårtecken som när de första blommorna slår ut, eller när de första flyttfåglarna återvänder till Sverige.

Svenska fenologinätverket

2008 bildades Svenska fenologinätverket i syfte att följa hur växtligheten i Sverige svarar på dagens klimatförändringar. Vill du också bli fenologisk rapportör? Alla kan vara med och bidra genom att skicka in observationer till Naturens kalender, som drivs av Svenska fenologinätverket. Här kan du läsa mer om hur du gör

 

Det blommar i Botan

 

April

Frost, hagel, snö och en och annan solig dag. Aprilvädret var minst sagt oberäkneligt. Kylan försenade blomningen något och visst nöp nattfrosten lite bruna kanter på en del magnoliablommor, men till Valborg fanns det en hel del blomsterskönt att skåda. Det var härligt att kunna börja njuta av körsbärsträdens rosa trädkronor, tulpaner, magnolia, och narcisser i full blom!

temp april

 

Mars

Mars månad var mild och växtligheten dominerades länge av vintergäck, snödroppar och scilla. En värmetopp på 18°C i månadsskiftet mars/april satte sedan igång blomningen rejält.

temp mars
Botaniska trädgården
Lunds universitet
Östra Vallgatan 20
223 61 Lund
Telefon: +46 46-222 73 20. Telefontid är vardagar klockan 08:00-12:00, 13:00-15:00.
Fax 046-222 33 48
E-post: botan [at] botan.lu.se