Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nu doftar katsuran

Katsura. Foto

Katsura är ett träd från Japan som har en vacker färg nu på hösten. Dessutom doftar trädens löv av jul: pepparkaka, kanel, ingefära.

Katsura tillhör släktet Cercidiphyllum med endast två arter. Släktet i sin tur är det enda i sin familj, Cercidiphyllaceae. Sina närmsta släktingar har katsurorna bland trollhasslar, stenbräckor och fetbladsväxter.

Katsura (Cercidiphyllum japonicum) härstammar från Japan medan storbladig katsura (Cercidiphyllum magnificum (Nakai) Nakai) förekommer i Kina. Namnet katsura är just det japanska namnet på arten.

Katsura blir i sina naturliga omgivningar upp till 45 meter högt – vilket är mer än halva Lunds Ideon med sina 74 meter! På de långa grenarna bildas kortskott och det egendomliga är att bladen på de långa och korta grenarna ser olika ut. Långskottens blad är äggformiga till ovala medan de på kortskotten är prydligt hjärtlika.

Blommorna är antingen hanliga eller honliga och sitter skilda på olika träd. De öppnas tidigt på våren och är ganska oansenliga. Pollenet sprids med vinden.

Det är katsurans magnifika höstfärg som gjort arten populär som prydnadsträd. Löven lyser vackert bronsgult i höstsolen. Men det är inte bara det. .. Prova att sticka in näsan bland löven och känn doften av pepparkaka. En härlig försmak av julen!